La RUHM a les aules

LA RUHM A LES AULES: ACTUALITZACIÓ DIDÀCTICA DE LA HISTÒRIA DE LA GUERRA

"La RUHM a les aules" consistirà en nou ponències impartides per investigadors en història i didàctica de la història, i una taula rodona final. Tindrà lloc entre els dies 14 i 18 de juliol de 2025, ambdós inclosos, en horari de matí. La finalitat del curs és oferir ponències d’actualització historiogràfica i didàctica sobre temes socialment rellevants. Segons López-Facal i Santidrián (2011), tractar conflictes socials candents a l’aula és enormement beneficiós per a l’alumnat, ja que els permet comprendre millor la complexitat de les relacions socials, econòmiques i polítiques que condueixen als conflictes. Problematitzar i abordar qüestions que es troben a l’ordre del dia de l’actualitat dels estudiants els ajuda a entendre la pluralitat d’opinions i la diversitat d’experiències i percepcions (Pozo et al., 1989).

El curs, adreçat al personal docent, abordarà problemes socialment rellevants per a la construcció de societats més plurals i inclusives, a partir d’experiències socials de diferents etapes històriques. D’aquesta manera, prenent com a eix central la guerra i la violència —sempre presents en la història, però poques vegades abordades des d’un punt de vista social a les aules—, s’oferiran ponències i materials per repensar el procés d’ensenyament-aprenentatge dels conflictes socials i bèl·lics del passat. Tot plegat, des d’una perspectiva de gènere, de classe social i descolonial.

Les ponències, de dues hores de durada, constaran de dues parts. En la primera, de caràcter expositiu, l’especialista abordarà el seu tema d’estudi tot oferint material didàctic i perspectives innovadores. En la segona, en canvi, es proposarà un espai cooperatiu on els participants podran analitzar els materials i reflexionar al voltant dels seus usos. La participació es dinamitzarà mitjançant les eines que ofereix la plataforma Teams.

Els formadors oferiran una xerrada en directe en modalitat en línia, on els participants disposaran d’un espai d’expressió i debat, també en directe. Una vegada finalitzat el curs, per tal d’obtenir el certificat, els participants hauran de realitzar un treball individual que hauran de lliurar a l’adreça de correu facilitada. Mitjançant aquesta mateixa adreça es podran comunicar amb els formadors per resoldre qualsevol dubte.

Durant la setmana següent a la de les ponències, els participants hauran de fer el treball especificat a l’apartat d’avaluació, al qual hauran de dedicar aproximadament deu hores. La setmana posterior, els formadors duran a terme les correccions i avaluacions pertinents per donar clausura al curs.

Aquest és un curs de formació permanent per al professorat, de 30 hores, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Calendari 

  • 14-18 de juliol: sessions formatives
  • 21-25 de juliol: elaboració i entrega d’un treball
  • 28-31 de juliol: correccions i notificació de les qualificacions

Programa

Detalls d'inscripció

Preu: 35€

Per inscriure-us, envieu un correu electrònic a secretaria.ruhm@gmail.com.